Quantcast
Channel: La Finestra Digital » Alta Fidelitat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 102

Alta Fidelitat IX – Ressenyes de discs

$
0
0

altadifelitat9

 

“V”- Maroon 5

"V" de Maroon 5

El darrer disc dels Maroon 5 “Overexposed” (2012) ja pregonava, potser amb ironia, el que sempre m’ha semblat aquest grup. Una banda que no ha tingut mai temps de digerir el seu èxit, llençats fulgurantment a l’estrellat des del seu inici amb “Songs about Jane” (2002), amb el carisma i la particular veu del seu líder, Adam Levine, conduits a un excés de llums i focus, de sobre explotació de les seves cançons, copsant revistes de música, del cor o de moda, sempre de gira, sempre sent noticia, sempre intentant mantenir-se al capdamunt. I tot i que quan es parla de Maroon 5 segueixen venint a la ment com a més populars, moltes de les cançons d’aquell primer disc, no es pot negar que en els últims temps han sabut rubricar amb molt èxit aquesta perpetuació amb hits com “One more night” o “Moves like Jagger”.

Ara ens acaba d’arribar el seu cinquè llançament “V”, un disc que aposta totalment pels ritmes disco, melodies ballables sense massa complicacions, amb bases simplones i lletres iteratives en les que l’únic que sembla importar és fer moure esquelets. I un disc que torna a demostrar que els Maroon 5 són més un grup de hits, d’èxits més o menys fugaços, que d’àlbums musicalment complexes. Així han tornat a unir forces amb productors de hits tant fulgurants com condemnats a no perdurar en les memòries com Ammar Malik, Benny Blanco o Ryan Tedder. I de les seves habilitats unides als falsets de Levine, n’ha sortit un conjunt totalment radio friendly que ja ha assaltat les llistes fins al capdamunt amb talls com l’obertura “Maps”, un enganxós single fet amb radio/disco-fórmula de manual. Amb petites variacions, la resta de temes van seguint la mateixa premissa. Pujant una mica el to electrònic a “It was always you”, els nivells de sucre a “Unkiss me” i “My heart is open” (amb Gwen Stefani), l’agressivitat verbal a “Animals” i “In your pocket”, els ritmes funky a “Feelings” o el més pur estil Katy Perry a “Sugar”, quasi totes dedicades a les relacions amoroses més o menys exitoses. Res nou doncs, però sembla que suficient per seguir presents a les llistes camí del següent èxit.

Fa unes setmanes podíem veure Levine al cinema en la magnífica “Begin Again”, interpretant un personatge que tot i que amb cert afany paròdic, acaba retratant bastant fidelment la realitat del líder de Maroon 5. Un músic arrossegat per la realitat de la industria o un que la perpetua amb la seva manera de fer? Aquí la resposta és un peix que es mossega la cua, tot i que ningú pugui negar a Levine l’habilitat per seguir nedant a gust en aquest mar musical. Isa Martínez

Puntuació: 2.5 out of 5 stars

“My everything”- Ariana Grande

"My everything" d'Ariana Grande

Aquesta noia té un do. La seva veu. Amb ni tans sols 20 anys va sorprendre a tothom amb el seu debut “Yours Truly”, de la mà de Babyface com a principal mecenes. La mini Mariah Carey li van dir, i cantant revolució la van nomenar. Número 1 en vendes als EUA amb un disc en el que Grande apareixia com coautora en la majoria de temes. Semblava clar que Ariana conjuminava tots els requisits per deixar de ser la miniversió d’algú i consolidar el seu nom com una de les grans veus de la música pop i el R&B.
Tot i així, després de la publicació del seu segon i esperat àlbum, “My Everything”, sembla que Ariana confia més en la seva llarga melena que en les seves dots musicals, i és que les seves ànsies de menjar-se el món l’han portat a canviar de productors a la recerca d’un so molt més comercial i, alhora, impersonal. David Guetta, Rodney Jerkins, Benny Blanco o Zedd són alguns dels noms que signen part dels 12 temes que inclou el disc, en els que Ariana Grande només hi apareix com a coautora en tres. Un disc que crida l’atenció també per les col·laboracions d’Iggy Azalea, Big Sean, The Weeknd o ASAP ferg. Un estudiat poti-poti que l’ha proporcionat temes tan interessants com “Break Free”, en el que han unit esforços el dj rus de moda Zedd i l’experimentat -i omnipresent en gairebé tot l’àlbum- Max Martin, el productor dels Backstreet Boys, Britney Spears o Katy Perry (de fet “Break Free” sembla escrit per a ella). O “Trouble” un eurovisiu tema servit en safata per Guetta, un “Euphoria” (de Loreen) a mig gas. Entre el més interessant es troba “Love me Harder”, el duo amb The Weenkd, on Ariana es fon amb un synth-pop d’allò més evocador. 
El disc es completa amb algunes cançons que bé podrien ser descarts del seu anterior disc, on la bella veu de Grande no aconsegueix obviar la insipidesa de moltes de les composicions, o alguns despropòsits com “Break My Heart Right Back”, que sampleja a Diana Ross i només aconsegueix que trobem a faltar a Diana Ross; o “Bang Bang”, tema inclòs com bonus track en el que Ariana forma un trio estrafolari al costat de Jessie J. i Nicki Minaj. Iker Zarallo Peretó

Puntuació: 2.5 out of 5 stars

“I’m not bossy, I’m the boss” – Sinnead O’Connor

"I'm not bossy, I'm the boss" de Sinnead O'Connor

O’Connor no ha aplacat la guerrera que porta dins. I tot i que pugui semblar fals veure-la enfundada en un vestit de làtex i amb perruca a la portada, o que algunes de les lletres d’aquest disc ratllin la contradicció, el seu esperit combatiu segueix predominant. L’església, els masclistes, les exhibicionistes estrelles del pop, la industria discográfica… tots reben alguna mossegada de la irlandesa, encara que embolcallada entre temes dedicats a les bondats i maldats de l’amor.

Aquest “I’m not bossy, I’m the boss”, produït pel seu ex-marit John Reynolds, arrenca amb una sonoritat que ens remet a la Sinead dels temps del ‘Nothing compares to you’ a “How about I be me”. I pregonant l’autoacceptació, el dret a sentir-se una dona completa amb coses bones i dolentes, engega un àlbum marcadament reivindicatiu del femení que no sempre feminista.

Però aviat comença a mostrar també l’altra cara de la moneda i en altres temes com “Dense water deeper down” o “Your green jacket” canta a l’amor quasi obsessiu i malaltís per un home. Igual que ho fa més despullada i vulnerable a “The Vishnu Room”, el tall que havia de donar nom al disc.

I aleshores arriba el sisè tall, “The Voice of my doctor”, on perd el control entre guitarres elèctriques. I la que havia semblat enamoradissa i quasi submisa torna a treure les ungles, potencia la veu i es torna un punt més atrevida en els ritmes, encarant una segona part del disc que guarda el millor de l’àlbum. A “James Brown” construeix una cançó serpentejant que parteix del blues i el funk per culminar amb secció de vent. A “8 good reasons” mostra la determinació per no deixar-se estancar en un lloc on no es pertany. En un dels millors talls del disc, “Take me to church”, planteja un tema accelerat quasi amb ansietat a la veu, desafiant. Una pressa vocal que repeteix a “Where have you been?”, abans de tancar amb una quasi plegaria xiuxiuejada a “Streetcars”.

És aquest un disc que tant en la música com en les lletres suposa un canvi d’actitud respecte a l’anterior “How about I be me (and you be you?)” (2012) publicat en una època de casament i divorci exprés. En ell retrobem una Sinead O’Connor forta i plena de debilitats, disfressada a la portada però autèntica en les seva música i lletres, potser no sempre brillant, potser no sempre coherent, però encara amb coses a dir i ganes de seguir fent-ho amb bona música. Isa Martínez

Puntuació: 3 out of 5 stars

“Junto” – Basement Jaxx

"Junto" de Basement Jaxx

Parlar de Basement Jaxx és fer-ho d’una de les formacions més influents en l’escena britànica de la música house. En els 90 ho petaven, el house era sinònim de ball i classe, i Basement Jaxx a banda l’insuflaven una gran dosi de bogeria. Els 90 queden ja lluny en el temps però la influència dels Basement Jaxx està més vigent que mai. Aquí estan els Disclosure o Rudimental reinventant el so dels 90, dos dels principals culpables que el house torni a moure esquelets en les discoteques amb més pedigrí. 
És clar que els Basement Jaxx no han de reinventar res. El seu so ha perdut bogeria amb el pas els anys, però no estil. El setè àlbum del duo britànic així ho demostra. “Junto” està pensat per moure esquelets, per moure’ls amb classe, amb sensualitat i molta fogositat dissimulada. Els cors afros o infantils, els ritmes tribals, les guitarres espanyoles, les percussions de carnestoltes i el bon rotllo, aconsegueixen la seva comesa en temes tan gaudibles com “Power to the People” o “Mermaid of Salines”. Res que no els hagi funcionat abans. “Unicorn” i “Never Say Never” sonen tan retro com moderns, bé podrien ser temes dels esmentats Disclosure o Rudimental, encara que potser els falti aquest punt de frescor que Basement Jaxx no conserva. 
Podria dir-se que “Junto” és en conjunt un disc més aviat funcional. Un conjunt de 13 temes ideals per punxar entre hit i hit sense que la festa decaigui, però mancat d’ells, i algun que un altre moment rabieta (“Buffalo”), de soul (“Summer Dem”) o de “tranquis” (“Something About You”). La versió Deluxe del disc inclou a més algunes remescles menys elegants i alguna bogeria sense passió, però també temes tan divertits com “Daddy Makes Boom Boom”. Ballem? Iker Zarallo Peretó

Puntuació: 3 out of 5 stars

 

Escolta la nostra selecció d'Alta Fidelitat

Selecció de videoclips


Viewing all articles
Browse latest Browse all 102

Trending Articles